Делятинський ліцей №2

Делятинської селищної ради

Найкращі освітні ідеї-2024: тренди, до яких вам варто долучитись

Експерти вивчили три тисячі нововведень

Мета щорічного рейтингу HundrED: спростити впровадження нововведень, популяризувати новаторів та поширювати прогресивні зміни в усі школи. Цьогоріч міжнародна група експертів оцінила понад 3 тис. освітніх інновацій, щоб відібрати 100 найкращих із 47 країн. Понад половину з цих ідей вже впровадили в кількох країнах, що свідчить: цей досвід можна масштабувати. 

Від США й Канади та країн Азії щороку надходить більше заявок, а від Європи — менше, нині їх було лише 18% від загальної кількості. Найчастіше серед європейських країн інновації вводять у Фінляндії, де й започаткували цей рейтинг. Що ж до Азії, то звідти надійшла третина усіх заявок, причому більшість — із Індії. Експерти пояснюють це швидким розширенням сектору EdTech в цій країні. 

На які категорії можна поділити усі ідеї? 

  • EdTech та штучний інтелект як інструменти вчителя. Чверть усіх нововведень-фіналістів стосується саме цього. Хоча усього лише п’ять років тому була лише одна заявка на таку тематику. Це свідчить про стрімкий поступ технологій в освіті. Очікується зростання ринку EdTech на 17% щорічно. Штучний інтелект, за прогнозами, найбільше вплине на освіту в наступному році. З допомогою сучасних технологій країни намагаються розв’язати проблему освітніх втрат. Все ще даються взнаки наслідки карантину під час епідемії COVID-19. Кожна шоста дитина у світі живе у зоні конфлікту і не має постійного доступу до освіти. Також прогалини у навчанні виникають через стихійні лиха. Наприклад, у Пакистані мусони та повінь 2022 року перервали навчальний процес для понад 3,5 млн дітей. І за пів року темпи прогресу занадто повільні. 
  • Соціально-емоційне навчання та психологічний добробут — те, з чим не здатен допомогти штучний інтелект, і те, що має урівноважувати цифровізацію. Сотні інновацій зосереджені на психічному та фізичному здоров’ї учнів та вчителів, самоповазі, розвитку емпатії. 
  • Навички майбутнього готують учнів до дорослого життя. 13 зі 100 найкращих ідей стосуються саме цього. 
  • Інклюзія є як ніколи актуальною, адже у світі чимало дітей-переселенців, у тому числі через збройний напад рф на Україну. Також чимало заявок про покращення сільської освіти, запобігання булінгу.
  • Вдосконалення професійної майстерності вчителя — класика, адже без нього неможливе покращення якості освіти. Цього року тринадцять нововведень фокусувалося на професійному розвитку педагога: портали, додатки, ресурси та міжнародне онлайн-навчання. 

Яких лише напрацювань, що покращують життя дітей, немає! Радіошкола у Нігерії, де щодня транслюють уроки для дітей, які не мають змоги відвідувати школу; телефонний додаток, який дозволяє вивчати шкільні предмети мовами Папуа Нової Гвінеї; ігрові майданчики з викинутих на сміття автомобільних шин в Індії, або там же онлайн-гра «Кар’єрний квест», яка дає змогу підліткам моделювати прийняття кар’єрних рішень, враховуючи різне економічне становище, релігійну ідентичність та сімейні архетипи (які походять ще від кастовості). Серед організацій-переможців — Центр натхненного навчання, (Center for Inspired Teaching) про який ми писали.

Тринадцять проєктів: втілити або долучитися

Цифрова освіта

1. Code Mitra

Безкоштовна інтерактивна мобільна програма з відкритим кодом, яку вже оцінили 140 тис. індійських школярів. Якщо просто: завдяки їй ті діти, в кого немає доступу до комп’ютерів, ноутбуків, планшетів, вчаться програмувати на телефонах. Блокове програмування діти опановують через гру, а з ним навички 21-го століття, такі як розв’язання проблем, дизайн-мислення, креативність. Програму поширюють безкоштовно, оскільки проєкт отримав підтримку ЮНІСЕФ (Дитячого фонду ООН). Як показують дослідження, 92% учнів починають кодувати на своєму телефоні після години в Code Mitra. А 88% юних користувачів вважають Code Mitra цікавим і легким для вивчення CS. Учителі зафіксували на 10% покращення ряду навичок майбутнього у дітей після регулярного використання Code Mitra.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *